Van Art Nouveau tot Art Deco Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek

Arnhemsche Fayencefabriek. Ontwerper: Dirk Straus, circa 1900-1925 © Tom Haartsen Arnhemsche Fayencefabriek. Ontwerper: W.P. Hartgring, circa 1918 © Tom Haartsen

Datum

17-3-2017 t/m 11-6-2017

Vanaf 17 maart 2017 presenteert Museum Arnhem Van Art Nouveau tot Art Deco, Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek. De tentoonstelling geeft een uitgebreid beeld van het sieraardewerk dat geheel in de stijl van de Art Nouveau en later de Art Deco werd vervaardigd in de Arnhemsche Fayencefabriek (1907-1934). Het museum viert met deze tentoonstelling dat de indrukwekkende collectie van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert toegankelijk wordt voor publiek. Hij gaf een dwarsdoorsnede van zijn verzameling in eeuwigdurende bruikleen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), waarvan een groot deel in de expositie te zien is.

Van Art Nouveau tot Art Deco

Te zien zijn verschillende topstukken uit de fabriek, voorzien van uitbundige decors, naast de meer gangbare producten. Twee unieke tegeltableaus met prachtige schilderingen geven een inkijk op het maakproces van faience, oftewel plateel. Met foto’s en interieurstukken uit Gelderse werkplaatsen, zoals de Oosterbeekse meubelproducent L.O.V. (Labor Omnia Vincit), wordt een tijdsbeeld geschetst van het mondaine Arnhem aan het begin van de 20e eeuw. Daarnaast zijn er enkele stukken vernieuwingsaardewerk van andere Nederlandse plateelfabrieken te zien, die een directe link met de Arnhemsche Fayencefabriek hebben. In de koepelzaal stapt de bezoeker de wereld van verzamelaar Benno Steenaert in, met een spectaculaire presentatie van zijn collectie. Victoria Anatasyadis is aangetrokken als gastconservator. Harm Rensink is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Rensink is onder andere bekend van tentoonstellingen als Haar! in Centraal Museum Utrecht en De show van Gijs en Emmy in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De Arnhemsche Fayencefabriek

Van 1907 tot 1934 stond aan de Amsterdamscheweg in Arnhem de Arnhemsche Fayencefabriek. Deze werkplaats is opgericht door de gebroeders Vet nadat hun eerste fabriek in Purmerend was afgebrand. Er werd sieraardewerk geproduceerd, met de hand beschilderd. Kenmerkend is de keramiek met een roomkleurige ondergrond, sierlijk beschilderd met bloemen en lineaire decors, voorzien van een mat glazuur (‘Arnhems wit’). Er werden ook objecten gemaakt met een donkere ondergrond en glanzend glazuur. De decors liepen uiteen van asymmetrische flora en fauna tot geometrische motieven. Later werd er zelfs monochroom aardewerk gemaakt, voorzien van spuit- en druipglazuren. Door de sterke concurrentie en de moeilijke economische tijden werd goed gekeken naar wat populaire vormen en decors waren en daarop ingespeeld. Hierdoor zijn veel dwarsverbanden te leggen met producten van andere fabrieken uit die tijd, eveneens doordat schilders en ontwerpers nog weleens overstapten van werkgever. Voorbeelden hiervan zijn op de tentoonstelling te zien. In de crisisjaren, midden jaren 1930, kon de fabriek niet langer het hoofd boven water houden en moest het zijn deuren sluiten.

Collectie Benno Steenaert

De afgelopen decennia heeft de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert vol passie een meer dan 2.000 stuks tellende collectie aangelegd. De verzameling geeft een compleet beeld van wat de fabriek ooit aan modellen en decors gemaakt heeft. Uit deze unieke collectie is een representatief overzicht van de gehele productie geschonken aan de Staat der Nederlanden, via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarmee is dit bijzondere stuk Arnhems erfgoed voor toekomstige generaties behouden en krijgt de collectie de erkenning die het verdient.

Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Gemeente Arnhem, Vereniging Vrienden Museum Arnhem en de Stichting Van Achterbergh-Domhof. Met speciale dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Locatie


Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl