Wat de pot schaft! Aan tafel op het Kinderdorp Neerbosch (1867-2000)

Eetzaal met grote jongens Weesinrichting Neerbosch, circa 1920 © Van ’t Lindenhoutmuseum-fotoarchief Kijkje in de keuken, ca 1925 © Van ’t Lindenhoutmuseum-fotoarchief De bakkerij van weesinrichting Neerbosch in 1935 © Van ’t Lindenhoutmuseum-fotoarchief Meisjes in de eetzaal van Weesinrichting Neerbosch, circa 1953 © Cas Oorthuijs, Van ’t Lindenhoutmuseum-fotoarchief Gelderse smaken - Voeding en gerechten in 8 Gelderse musea (1)

Datum

3-9-2017 t/m 7-1-2019

Vanaf 3 september 2017 tot in 2019 is de expositie ‘Wat de pot schaft!’ te zien bij Van 't Lindenhoutmuseum. De expositie laat zien wat er de afgelopen 150 jaar zoal op tafel komt in de grote Weesinrichting, later Kinderdorp Neerbosch aan de rand van Nijmegen. Het is geen peulenschil om dag in dag uit honderden kindermonden te vullen. Hoe organiseert men de voedselvoorziening: van productie op eigen boerderij en tuinderij via bereiding in de keuken en bakkerij tot aan het opdienen?

Proeven en kijken

Wat aten ze in die tijd, welke producten waren beschikbaar, hoe rook het en vooral: hoe smaakte het? Met historisch kookatelier eet!verleden zijn oude Neerbossche recepten achterhaald. Die zijn te proeven in speciale kookworkshops of thuis zelf te bereiden met de museumuitgave Wat de pot schaft! waarin 10 recepten zijn opgenomen. Dat wordt historisch smullen in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Kom luisteren naar de herinneringen van oud-wezen, ruik de verschillende geuren van de bakkerij, tuinderij en keuken en melk een koe.

Gelderse smaken - voeding en gerechten in 8 Gelderse musea

Voor deze expositie heeft het museum samengewerkt met acht Gelderse musea die zijn aangesloten bij coöperatie Erfgoed Gelderland. Musea uit Tiel, Culemborg, Ermelo, Barneveld, Nijmegen, Nijkerk, Doetinchem en Wijchen presenteren de komende maanden op een verrassende wijze exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten met het gezamenlijke thema ‘Gelderse smaken, voeding en gerechten’.

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl