Freedom Trail

Freedom Trail is een digitale wandeling van 8 kilometer door de Gelderse hoofdstad. De route loopt langs 36 locaties die in de oorlogsjaren 1940-1945 een rol speelden.

De gemeente Arnhem en het Gelders Archief gaven, met medewerking van de Gelderland Bibliotheek, in mei 2005 het routeboekje Freedom Trail uit. Je kunt het boekje hier downloaden. 

De route is met trottoirtegels gemarkeerd. Bij elke locatie ligt een speciale tegel, met daarop het Pegasus-symbool, het logo van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie, die in september 1944 de Rijnbrug probeerde te veroveren op de Duitsers. De geallieerde soldaten die in Arnhem vochten, droegen dit embleem op hun bovenarm: het mythologische, gevleugelde paard met ruiter.

De virtuele route brengt de internetwandelaar niet alleen naar de belangrijke plekken waar in september 1944 de Slag om Arnhem werd uitgevochten. Ze voert langs locaties die relevant waren tijdens de bezetting, voor het verzet, de Jodenvervolging en de evacuatie van Arnhemse inwoners. Ook zijn er punten die aan de bevrijding en de wederopbouw aandacht schenken.

Vanaf het Station wandel je met Freedom Trail via de Utrechtseweg en Lombok naar de Koepelgevangenis, langs Onderlangs en de Rijnkade naar de John Frostbrug. Vervolgens keer je door het centrum terug naar het Station. Een willekeurige volgorde kiezen kan natuurlijk ook. 

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl